Ten sklep używa ciasteczek (cookies) aby zapewnić najwyższą jakość zakupów. Dla przykładu informacji o sesji lub języku są przechowywane na Twoim komputerze. Bez włączonej obsługi ciasteczek funkcjonalność sklepu jest ograniczona. Jeśli się nie zgadzasz, kliknij tutaj. x

Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego

Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego

Andrea Ciucci, Paolo Sartor

Gotowe do wysyłki
Tylko 12,00 zł

Książka ta prezentuje niezwykle rzadki sposób zgłębiania Pisma Świętego. Na jej kartach znajdziemy sześćdziesiąt przepisów ukazujących tradycję kulinarną przekazaną nam w Biblii, a także informacje dotyczące świętego tekstu oraz kultury, która istniała u zarania naszej historii. 
Przyrządzając według podanych przepisów potrawy, możemy doświadczyć smaków czasów biblijnych i poczuć ich klimat… 

Recenzja Pani Aleksandry Buchaniec-Bartczak:

“Przez żołądek do serca” - powiada przysłowie, a mnie kusi by dodać, że nie tylko serca, ale i rozumu, a co za tym idzie - tolerancyjności, zrozumienia, sympatii. Gdzie najlepiej, jak nie przy stole - w atmosferze życzliwej gościny i poszerzającej horyzonty rozmowy poznaje się drugiego człowieka? Suto zastawiony stół łagodzi obyczaje.
 
“Nie ma takiego narodu, lub takiej kultury, która nie mogłaby czegoś dobrego ofiarować innym, lub coś dobrego od nich otrzymać.” Wzajemne wpływy, inspiracje i związki najlepiej widać w kuchni i na talerzu.
 
“Smaki Biblii” - wędrówka po starożytnej ziemi Izraela i biesiada w gronie patriarchów, Mojżesza, królów Dawida i Salomona, proroków. Pod koniec książki pojawiają się także Maryja i Jezus, należy jednak pamiętać, że święte księgi chrześcijaństwa to zarówno Nowy, jak i Stary Testament. Ten drugi zaś to nic innego, jak żydowska Tora.
 
A skoro Tora, to Szabat, Sukot, Pesach i oczywiście wszechobecny na płaszczyźnie kulinarnej kaszrut. Opowieściom judaistycznym, np. o sederze, czy Jakubie i Ezawie towarzyszą spójne tematycznie przepisy: na jagnięcinę z rusztu i sałatkę z gorzkich ziół, oraz soczewicową zupę. Nie brakuje także potraw o pięknych i intrygujących nazwach: przepiórki po pustynnemu, przepiórki faszerowane obietnicą, faworki zgorszenia, czy mięso według przepisu Bożego.
 
Wreszcie ciekawostki: jak w biblijnych czasach uzyskiwano zakwas, a jak pieczono mięso? Do czego, poza wzbogacaniem smaku służyły przyprawy? Jaki jedyny współczesny produkt pojawia się w niektórych przepisach?
 
“Smaki Biblii” - wędrówka po krainie mlekiem i miodem płynącej (hebr. Erec zawat halaw udewasz - Księga Rodzaju), biesiada przy pełnym smakołyków stole, przy którym można usłyszeć niejedno mądre zdanie...
 
“Jeśli ma panować pokój, musi obejmować wszystkich i wszystkim zapewniać bezpieczeństwo. Pokój tylko dla niewielu jest dla wielu niesprawiedliwością. Prawdziwa mądrość, taka którą należy podziwiać i naśladować, polega na szukaniu wspólnego dobra i prawdziwego szczęścia każdego człowieka. I nieprawda, że to tylko mrzonki.” Tak wspaniałe słowa można uczcić tylko jednym - sałatką z owoców w czasie pokoju. W jej skład wchodzą wszystkie cytowane w Starym Testamencie frukta.
 
Nie wiem, jak wy, ale ja zgłodniałam.
 
Wino, chleb, oliwa z oliwek, zioła. Ten najprostszy z możliwych biblijny posiłek sprawdza się zwłaszcza gorącym latem, a lato tuż, tuż. Be-te’awon!*
 
 *Be-te’awon - hebr. smacznego


 Żródlo: http://fzp.net.pl/

EAN: 9788377970720
Tytuł: Smaki Biblii. Przepisy kulinarne dla każdego
Autor: Andrea Ciucci, Paolo Sartor
Format: 16,5 x 23,5 cm
Liczba stron: 176
ISBN: 9788377970720
Wydawca: Edycja Świętego Pawła
Nr produktu: 1320016550